9ος ΜΗΝΑΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ




        Τι να περιμένω, όταν περιμένω ? Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες είναι και οι εβδομάδες που θα σας φανούν ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ. Όχι δεν είναι μόνο το σώμα και τα συναισθήματα που αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς αλλά είναι η προσμονή να σφίξετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας, η προσμονή για τη νέα καθημερινότητα και σίγουρα την αρχή  μιας νέας ζωής, διαφορετικής, πιο δύσκολης στην αρχή που θα σας κάνει να νιώσετε συναισθήματα που δεν τα έχετε νιώσει ποτέ με κορωνίδα την αγάπη, που μπορεί να έρθει στο πρώτο δευτερόλεπτο αλλά μπορεί και όχι, σε κάθε περίπτωση θα έρθει και είναι μοναδική. 
Η συναισθηματική σας κατάσταση θα είναι ευμετάβλητη αυτό οφείλεται στην αλλαγή ισορροπίας των ορμονών, όπως μείωση της Προγεστερόνης και παράλληλη αύξηση της Προσταγλανδίνης και της Ωκυτοκίνης. Η Προσταγλανδίνη επηρεάζει την σύσταση του τραχήλου της μήτρας και τον κάνει πιο μαλακό, τον προετοιμάζει δηλαδή για τον τοκετό. Η Ωκυτοκίνη κάνει τις συσπάσεις της μήτρας πιο έντονες και πιο συχνές, μέχρι να φθάσουμε στην έναρξη του τοκετού. 
    Θα αυξηθεί η υπερδιέγερση, η αγωνία και η αφηρημάδα. Εκνευρισμός και νευρικότητα σε έντονο βαθμό ιδιαίτερα αν το περιβάλλον σας ανυπομονεί και σας μεταφέρει αυτήν την ανυπομονησία δεδομένου ότι υπάρχει και η νοοτροπία ότι ένα παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί την 40η εβδομάδα της κύησης, πράγμα το οποίο είναι πέρα για πέρα αναληθές, ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί και να είναι ασφαλές ακόμα και σε ηλικία κύησης μεγαλύτερη των 40 εβδομάδων. 
Κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης θα έχετε  λάβει το μέγιστο βάρος, γεγονός που σας καθιστά αρκετά δυσκίνητες. Η αναπνοή έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, καθώς το έμβρυο κατεβαίνει χαμηλότερα στη λεκάνη. Παρόλα αυτά, ο όγκος του μωρού ενδέχεται να διαταράσσει τον ύπνο σας. Οι κράμπες και το οίδημα στα πόδια σε αυτό το στάδιο γίνονται περισσότερο αισθητά από ποτέ. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αυξηθούν, καθώς επίσης και πόνος στη μέση στους γλουτούς και στη λεκάνη.
Δεν είναι απίθανο να παρατηρήσετε δυσκοιλιότητα, ευαίσθητα ούλα, καούρες, δυσπεψία, τυμπανισμό και κνησμό στην κοιλιά. 
Στον 9ο μήνα κύησης το έμβρυο έχει αναπτυχθεί πλήρως και τα όργανα του είναι σε θέση να εκτελούν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες. Το έμβρυο συνεχίζει να λαμβάνει βάρος καθόλη τη διάρκεια του μηνός, φτάνοντας πλέον περίπου τα 3, ή και παραπάνω,κιλά. Παράλληλα, τα νύχια του εμβρύου έχουν σχηματιστεί, ενώ τα μαλλιά του έχουν μεγαλώσει κατά 2 εκατοστά. Τόσο το χνούδι όσο και το εμβρυικό σμήγμα που κάλυπταν το σώμα του εμβρύου έχει αρχίσει να αποβάλλονται. 
        Στο 90% των περιπτώσεων στο στάδιο αυτό το μωρό έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τη θέση του τοκετού, κατεβαίνοντας χαμηλότερα στη λεκάνη και με το κεφάλι προς τα κάτω. Ο χώρος που απομένει στη μήτρα είναι περιορισμένος, γι΄αυτό και οι κινήσεις του μειώνονται σημαντικά κατά τον 9ο μήνα.
Είναι σημαντικό και πολύ βοηθητικό, αφού θα σας δώσει αρκετή ασφάλεια και αυτοπεποίθηση σ΄αυτήν τη φάση να έχετε ήδη δημιουργήσει το πλάνο τοκετού σας και να το έχετε συζητήσει με το γιατρό σας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες είναι ότι ο τοκετός τους είναι προσωπική τους υπόθεση και μπορούν να προτείνουν ακόμα και να αρνηθούν πρακτικές οι οποίες θα τους έκαναν να νιώσουν άβολα ή ακόμα και να είναι επικίνδυνες. 
        Η σωστή ενημέρωση είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος σας. Όχι δεν είστε άλλη μια γυναίκα που γεννάει. Είστε μια ξεχωριστή γυναίκα που φέρνει ζωή στον κόσμο και αυτό οφείλουν όλοι να το σεβαστούν, η γέννα είναι το θαύμα της ζωής μην αφήσετε κανένα να σας κάνει να πιστέψετε το αντίθετο . 

        “Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου” – Οδυσσέας Ελύτης


        Μπορείτε να διαβάσετε για τον 8ο μήνα εγκυμοσύνης εδώ

Επισκεφθείτε μας στο FaceBook Women Circles

Επισκεφθείτε μας στο  Instagram women__Circles

Γράφει η Ειρήνη Μαρκάκη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις