13 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ


Γράφει η Μαρία Ξανθάκη-Καλλέργη


Την εβδομάδα αυτή γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέσο μετάδοσης λόγου, ήχου και μουσικής και καθιερώνεται  με απόφαση της UNESCO στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ το 1946.

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το ποιος εφηύρε και πότε, αυτό το μέσο μαζικής επικοινωνίας. Αν και οι πληροφορίες που επεξεργαστήκαμε μπορούν να θεωρηθούν κάπως συγκεχυμένες, παρ’ όλα αυτά καταλήγοντας σε κάποιο αποτέλεσμα, η εφεύρεση του ραδιοφώνου στην  τελική του μορφή αποτελεί συλλογική προσπάθεια πολλών ερευνητών και όχι ενός, συνεισφέροντας ο καθένας χωριστά το δικό του λιθαράκι. Και έχοντας  ως συνέπεια στην έκβασή της, το μεγαλύτερο μέρος της  έρευνας να κατοχυρώνεται σε έναν από τους κάτωθι ερευνητές .

Το πρώτο λιθαράκι για την δημιουργία του ραδιοφώνου τοποθετήθηκε περί τα 1873 και η αναφορά των ονομάτων που θα παρατεθούν παρακάτω είναι ενδεικτική. Οι επιστήμονες , λοιπόν, που συνείσφεραν  στην τελική μορφή του, είναι οι Χάινριχ Χερτζ, Τζέιμς Μάξγουελ, Γουλιέλμο Μαρκόνι, Νίκολα Τέσλα κ.α., με τους δύο τελευταίους να συμμετέχουν σε έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα προκειμένου να κατοχυρώσουν ο καθένας για τον εαυτό του την εφεύρεση του ραδιοφώνου. Αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης ήταν, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. το 1943, και λίγους μήνες μετά το θάνατο του Τέσλα, να τον αναγνωρίσει ως τον ¨πατέρα¨ της εν λόγω εφεύρεσης παρ’όλο που όλος ο κόσμος, ακόμα και σήμερα έχει την πεποίθηση ότι είναι ο Μαρκόνι. 


Η πρώτη μετάδοση προγράμματος έγινε 125 χρόνια πριν, παραμονή  Χριστουγέννων του 1906 όπου από έναν αμερικανικό σταθμό της Μασσαχουσέτης ακούστηκε για πρώτη φορά μουσική, βιολί και η φωνή του ιδιοκτήτη του σταθμού.

Στην Ελλάδα  ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 1928 από ιδιώτη και ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1938.

            

    Το ραδιόφωνο έχει μια μοναδική και ιδιαίτερη γοητεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν εν πρώτοις τίθεται σε λειτουργία, αυτόματα διεγείρεται η αίσθηση της ακοής η οποία συνδέεται με την προσπάθεια αντίληψης του ήχου. Έπειτα ο ήχος αφυπνίζει την φαντασία και αυτή με την σειρά της δημιουργεί άπλετες εικόνες που αναπαριστούν αυτό που ακούμε και στην ουσία τους, οι εικόνες αυτές, αποτελούν γέννημα της φαντασίας και της έμπνευση μας!

    Τα οφέλη του ραδιοφώνου πολλά! Ένα από αυτά είναι ότι ενώνει πολιτισμούς μέσω της άμεσης ενημέρωσης και πληροφόρησης των ειδήσεων! Σε περιόδους συγκρούσεων και χαλεπών καιρών μεταξύ χωρών, κυβερνήσεων και ανθρώπων το ραδιόφωνο αποτέλεσε ένα σημαντικό μέσο ενημέρωσης των πολιτών. Ακόμα και ιστορικές περίοδοι συνδέονται με αυτό άμεσα, λόγω της δυναμικής του. Αποτελεί το μέσο ανταλλαγής απόψεων, πεποιθήσεων πολιτικών, θρησκευτικών κ.α. και γενικότερα προάγεται μέσω αυτού η ελευθερία έκφρασης και λόγου.







Εμείς, όμως,  θα σταθούμε στα οφέλη του ραδιοφώνου  και τι επίδραση έχει,  στην ψυχολογία του καθενός από εμάς.   Αλήθεια πόσες φορές όλοι εμείς σε στιγμές χαράς δεν ανοίξαμε το ραδιόφωνο για να διασκεδάσουμε με την μουσική του χορεύοντας! Μα και σε στιγμές λύπης, πόσες φορές δεν βρήκαμε παρηγοριά σε αυτό? Πόσες φορές δεν ‘βάλαμε’ ραδιόφωνο για να ακούσουμε τραγούδια, που άλλοτε καθησύχαζαν και ανακούφιζαν την λύπη μας κι άλλοτε απογείωναν την χαρά μας! Πόσες φορές μέσω ραδιοφωνικού θεάτρου δεν εξελίξαμε γόνιμα την φαντασία μας, δημιουργώντας τις εικόνες που αναπαριστούσαν την πραγματική σκηνή του θεάτρου με τους ηθοποιούς πάνω σε αυτήν?  Πάρα πολλές! Και τα κέρδη? Κι αυτά πολλά!!

Η δυναμική του ραδιοφώνου αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα, παρόλο που έχουν εμφανιστεί και άλλα μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης που μπορεί να είναι πιο διαδραστικά και πιο άμεσα στην εύρεση της πληροφορίας.Το ραδιόφωνο,όμως,συνεχίζει να παραμένει στις καρδιές μας με μια γλυκιά νοσταλγία.Και το σημαντικότερο? Ότι μέσω των πολλαπλών προνομίων του, συμβάλλει στην ψυχική ανάταση και στην πνευματική καλλιέργεια του καθενός από εμάς!


Επισκεφθείτε μας στο FaceBook Women Circles 

Επισκεφθείτε μας στο  Instagram @women__circles

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις